Press "Enter" to skip to content

Eindafrekening

Als u wilt overstappen naar een andere energieleverancier, of u gaat verhuizen, ontvangt u van uw energieleverancier een eindafrekening. Hier wordt het daadwerkelijk verbruik met uw betaalde voorschot verrekend. Heeft u teveel betaald? Dan krijgt u geld terug. Heeft u daarentegen juist te weinig betaald? Dan moet u nog bijbetalen.

Het verschil tussen een eindafrekening en een jaarafrekening

Een eindafrekening ontvangt u alleen bij een overstap of bij een verhuizing. Er verandert iets, dus de energieleverancier wil met u ‘afrekenen’. Een jaarafrekening is echter een jaarlijks terugkomend iets, zolang u bij dezelfde energieleverancier blijft. Uw betaalde voorschot wordt verrekend met het daadwerkelijke verbruik.

Indien u overstapt naar een andere energiemaatschappij, ontvangt u de eindafrekening. Op basis van uw huidige meterstanden wordt een rekening gemaakt. Diezelfde meterstanden moet u ook doorgeven aan uw nieuwe energiemaatschappij. Zij zullen namelijk het nieuwe voorschotbedrag bepalen.

Als u overstapt van energieleverancier, kunt u veel geld besparen op jaarbasis. U ontvangt namelijk een flinke cashback korting of korting op de energiekosten. Daardoor is overstappen aantrekkelijk. Het hoeft dus niet per se en verhuizing te betreffen.

Wanneer ontvang ik de eindafrekening?

Uw energieleverancier is verplicht om deze eindafrekening binnen zes weken ná je overstap naar een andere energiemaatschappij op te sturen. Bij uw eindafrekening worden de voorschotbedragen verrekend met het daadwerkelijke gebruik die u de afgelopen maand hebt betaald.

Waar moet ik op letten?

Als u overstapt naar een nieuwe energieleverancier, is het altijd belangrijk om de energierekening te checken. Verder kunt u nog letten op de volgende aandachtspunten:

  • Kloppen de meterstanden die ik heb doorgegeven?
  • Klopt de periode van de eindafrekening?
  • Zijn de energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie) verrekend in de eindafrekening?
  • Zijn eventuele kortingen verrekend op de eindafrekening?
  • Is een eventuele borg verrekend (indien van toepassing)?
  • Zijn de juiste aansluitingen verwerkt in de rekening? De meeste huishoudens hebben doorgaans een elektriciteitsaansluiting tot en met 3×25 ampère (of tot en met 1×80 ampère) en een gasaansluiting t/m G6. Het komt vrijwel niet voor dat dit groter is, maar het kan wel.

Besparen op uw energielasten?

Wilt u graag besparen op uw energielasten? Start dan direct met energie vergelijken en bespaar ook op uw jaarlijkse kosten. U kunt namelijk gemakkelijk enkele honderden euro’s besparen met slechts een administratieve wijziging. Met behulp van onze handige vergelijkingstool vergelijkt u energieaanbieders gemakkelijker dan u denkt.

Heeft u nog vragen over de energierekening? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag tijdens werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.