Press "Enter" to skip to content

Energie vergelijken

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Energie vergelijken is dan erg verstandig. Met behulp van de onderstaande vergelijkingstool kunt u gemakkelijk en snel diverse energiemaatschappijen met elkaar vergelijken. Deze rekentool wordt dagelijks bijgewerkt door energievergelijking en is daarmee altijd up-to-date.

Waarom energie vergelijken?

De energierekening bestaat voor een groot gedeelte uit leveringskosten (circa 37 procent). Door te besparen op de prijs kWh kunt u daardoor aanzienlijk besparen. Als u bovendien kiest voor een jaarcontract, en jaarlijks overstapt, kunt u ieder jaar weer profiteren van welkomstaanbiedingen en hoge kortingen. Met behulp van de bovenstaande vergelijkingstool is dat bovendien een fluitje van een cent. Immers hoeft u alleen maar uw postcode en huisnummer en een geschat verbruik in te voeren. Op basis daarvan wordt de energievergelijker automatisch gepersonaliseerd.

Woonplaats en verbruik

Niet iedere energieleverancier is beschikbaar op iedere locatie. Zo leveren bepaalde energieleveranciers alleen maar in bepaalde regio’s. Om die reden is het belangrijk om uw postcode en huisnummer in te voeren. Daarnaast vraagt de vergelijkingstool om uw verbruik. Weet u uw verbruik niet? Dan kunt u dat ook aangeven in de rekentool. Uw energieverbruik wordt dan geschat op basis van uw gezinssituatie.

Profiteren van welkomstaanbiedingen en –cadeaus

Als u energie vergelijken gaat, kunt u profiteren van welkomstaanbiedingen en –cadeaus. Om die reden is energie vergelijken en overstappen dan ook erg aantrekkelijk. Dit geldt namelijk alleen voor nieuwe klanten en daarmee niet voor bestaande klanten. Bestaande klanten krijgen soms een kleine verlengingsbonus, maar het verschil met een welkomstaanbieding is enorm. Indien u kiest voor een jaarcontract, loont jaarlijks overstappen dan ook zeker.

Duurzame energie

De ODE (Opslag Duurzame Energie) is onderdeel van uw energierekening. In principe draagt u dus standaard al min of meer bij aan de ontwikkeling van duurzame energie. Helaas is dat nog niet genoeg. U kunt daarom ook nog kiezen voor duurzame energie. Zo kunt u onder andere selecteren dat u alleen duurzame energieleveranciers in het overzicht wilt tonen, kunt u stroom uit windmolens of zonnepanelen selecteren of kunt u optioneel kiezen voor alle groene stroom uit Nederland.

energie vergelijken

Tot slot kunt u nog kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Helaas is het nog niet helemaal groene energie, maar wel worden er bomen aangeplant om de CO2-uitstoot te compenseren.

Een contractperiode uitkiezen

Het is raadzaam om altijd te kiezen voor een jaarcontract. Dat is het voordeligst. U profiteert namelijk maximaal van welkomstaanbiedingen en –kortingen. Bij een driejarig contract is dat vrijwel altijd minder. Wellicht dat de prijs kWh soms iets lager is bij een driejarig contract, maar de welkomstkorting is weer veel minder hoog. Door jaarlijks over te stappen profiteert u het meest.

Kiest u voor een direct opzegbaar contract? Dan krijgt u geen welkomstaanbieding of korting. Om die reden is dit eigenlijk nooit interessant.

Vast of variabel energietarief

In de energievergelijker heeft u ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vast of variabel energietarief. Het advies is om te kiezen voor een variabel energietarief. Deze verandert namelijk niet gedurende de looptijd van het contract. Bovendien is gebleken dat deze variant doorgaans goedkoper is. Een variabel contract kan veranderen gedurende de looptijd van het contract. In de regel is dit per 1 januari en per 1 juli. Een eventuele stijging of daling is afhankelijk van de olieprijs. Indien deze stijgt, stijgt ook het energietarief.

Houd er echter wel rekening mee dat het vaste tarief vaak wordt omgezet naar een doorgaans hoger variabel tarief als uw contract afloopt. Om die reden is het ook belangrijk om over te stappen van energieleverancier, indien uw contract reeds is omgezet naar een contract voor onbepaalde duur. Energie vergelijken, in het geval van een contract met onbepaalde duur, draagt dus altijd bij aan een lagere energierekening.

Stap niet te vroeg over

Het is echter belangrijk om niet te vroeg over te stappen van energieleverancier. Als u namelijk te vroeg overstapt, riskeert u een boete van uw huidige energieleverancier. Immers pleegt u daarmee ‘contractbreuk’. Ga daarom altijd na wanneer u contract afloopt. Beschikt u over een contract voor onbepaalde tijd? Dan kunt u direct beginnen met energie vergelijken. Loopt u contract daarentegen nog langer door? U kunt tot maximaal zes weken van tevoren, voordat uw huidige contract afloopt, beginnen met energie vergelijken.

Bij sommige energieleveranciers is het bovendien mogelijk om eerder te beginnen met vergelijken. Het is dan wel belangrijk dat u aangeeft dat u het contract pas later in wilt laten gaan, indien u nog niet beschikt over een contract van onbepaalde duur.

Hoe werkt energie vergelijken?

Energie vergelijken werkt, met behulp van de vergelijkingstool, ontzettend eenvoudig. U voert alleen maar uw postcode en verbruik in en op basis daarvan rekent de energievergelijker uit welke energieleverancier voor u het voordeligst is. Optioneel kunt u nog gebruikmaken van de verschillende beschikbare filters, als u bijvoorbeeld een duurzame energieleverancier wilt. Ook kunt u bijvoorbeeld filteren op alleen vaste energietarieven of eenjarige contracten. Als u een geschikt energiecontract hebt gevonden, kunt u deze vervolgens afsluiten bij de energiemaatschappij in kwestie. Klik daarvoor op de oranje knop ‘aanvragen’. Op dat moment verlaat u onze website en wordt u doorgelinkt naar de energiemaatschappij. Hier kunt u uw contract vervolgens afsluiten.

Kosteloos energie vergelijken

U zult wellicht denken: kost deze dienst geld? Gelukkig is dat niet zo. U kunt namelijk volledig gratis en vrijblijvend energie vergelijken met behulp van onze vergelijkingstool. Wij krijgen namelijk slechts alleen een klein percentage voor een gelukte overstap. U betaalt daarentegen het normale bedrag, welke u ook zou betalen indien u rechtstreeks naar de website navigeert. Via de vergelijkingstool kunt u echter live verschillende websites met elkaar vergelijken. Dat bespaart u niet alleen veel werk, maar kiest u dan ook nog eens gegarandeerd voor de goedkoopste energiemaatschappij.

14 dagen wettelijke bedenktermijn

Indien u ervoor kiest om over te stappen, heeft u altijd nog 14 dagen wettelijke bedenktermijn. U kunt dus, indien gewenst, altijd nog van afzien van de overstap binnen deze termijn. Dit is wettelijk zo bepaald en daarmee moet iedere energieleverancier zich daaraan houden.

Een maand opzegtermijn

Daarnaast heeft u nog te maken met een maand opzegtermijn. Om die reden kunt u ook alvast zes weken van tevoren starten met energie vergelijken: 14 dagen bedenktijd én een maand opzegtermijn.

Uw overstap wordt verder helemaal geregeld!

Goed om te weten: uw overstap wordt na het afsluiten van het nieuwe contract helemaal voor u geregeld. De twee energieleveranciers zullen u alleen nog vragen om uw meterstanden. Uw oude maatschappij heeft dat nodig voor de eindafrekening, terwijl de nieuwe energieleverancier dat nodig heeft voor de vaststelling van het termijnbedrag. De twee leveranciers zorgen verder voor een goede overstap. Zo hoeft u er dus ook nooit bang voor te zijn dat u zonder gas en stroom komt te zitten. De twee energiebedrijven spreken namelijk gezamenlijk af wanneer het nieuwe contract ingaat. Het betreft dus min of meer ook een administratieve wijziging.

Hulp nodig met energie vergelijken?

Heeft u nog hulp nodig met energie vergelijken? Komt u ergens niet helemaal uit? Dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. Houd er rekening mee dat wij geen adviezen geven over energiemaatschappijen. Die keuze kunt u zelf maken aan de hand van de vergelijkingstool. Uiteraard kunt u ons wel een bericht sturen met betrekking tot vragen, opmerkingen of feedback over onze website.