Press "Enter" to skip to content

Energiebelasting

De energierekening bestaat voor een groot gedeelte uit belastingen. Zo betaalt u onder andere energiebelasting, ODE (Opslag Duurzame Energie) en 21 procent btw. Gemiddeld betaalt u daarmee iets meer dan 44 procent belasting op basis van uw totale energierekening.

Gemiddelde tarieven

Gemiddeld gezien bestaat iets meer dan 44 procent van de energierekening uit belastingen. De belasting op gas is iets meer dan de helft van de totaalprijs. De belasting voor elektriciteit is circa een kwart van de totaalprijs. Daarnaast betaalt u nog ODE en 21% btw over levering, netbeheerkosten en overheidsheffingen.

Vermindering in energiebelasting

De overheid ziet een gedeelte van het energieverbruik als basisbehoefte. Om die reden heeft u voor een gedeelte ‘vrijstelling’ van belastingen. Dit staat officieel bekend als ‘vermindering in de energiebelasting’ (eerder wel bekend als de heffingskorting). De vermindering in energiebelasting in 2018 is circa 311 euro.

Opslag Duurzame Energie

Iedereen die gas en stroom afneemt, moet betalen voor de Opslag Duurzame Energie. Deze regeling is sinds 2013 van kracht en moet het afnemen van duurzame energie stimuleren. U betaalt deze belasting rechtstreeks aan uw energieleverancier. Uw energiemaatschappij draagt dit vervolgens weer af aan de overheid.

Energiebelasting

De échte energiebelasting werd ingevoerd in 1996. De doelstelling van de overheid was dat men zuiniger om zou gaan met gas en stroom. Bovendien betaalt u energiebelasting, omdat u gebruikmaakt van fossiele brandstoffen. Deze zijn niet onbeperkt en kunnen daardoor ook opraken. Ook deze belasting betaalt u rechtstreeks aan deze energiemaatschappij, welke zij weer afdragen aan de overheid.

21 procent btw

Tot slot betaalt u nog 21 procent btw over leveringskosten, netbeheerkosten en de bovenstaande overheidsheffingen.

Waar wordt de belasting aan besteed?

De belasting die u betaalt aan de overheid, wordt gedeeltelijk besteed aan het stimuleren van duurzame energiebronnen. Echter wordt een groot gedeelte van de energiebelasting ook voor andere doeleinden gebruikt.

Verschillende soorten energiebelasting

De energiebelasting is een zeer breed begrip. U betaalt het onder andere wanneer u:

  • Aardgas en/of elektriciteit afneemt via een gas- of elektriciteitsaansluiting;
  • Leverancier bent aan een CNG-tankstation;
  • Leverancier bent en dit gebruikt voor uw onderneming;
  • Elektriciteit opwekt uit energiebronnen, waaronder biomassa;
  • Leverancier bent van elektriciteit voor laadpalen en elektrische voertuigen.

Lokaal opgewekt stroom

Indien er sprake is van een coöperatie of een vereniging van eigenaren (VVE), welke duurzame stroom opwekt, is er een mogelijkheid tot een verlaagd tarief voor leden. Er zijn echter wel verscheidene voorwaarden. Deze voorwaarden kunt u nagaan bij de Belastingdienst.

Besparen op uw energielasten?

Wilt u ook niet langer te veel betalen voor uw energielasten? Start dan direct met energie vergelijken. Door over te stappen van energieleverancier, kunt u veel geld besparen op jaarbasis. U profiteert namelijk wederom van welkomstkortingen en –aanbiedingen. Kies bij voorkeur altijd voor een jaarcontract, zodat u ieder jaar weer profiteer van deze aanbiedingen.

Heeft u nog andere vragen over de energiebelasting? Dan kunt u contact opnemen met de Belastingdienst via het nummer 0800 – 0543. Het kantoor van de Belastingdienst is van maandag tot en met donderdag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Op vrijdag kunt u het kantoor bereiken van 08.00 tot 17.00 uur.

Indien u vragen heeft over onze website, kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Stuur uw vragen en/of opmerkingen bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat we u zo uitgebreid mogelijk kunnen helpen.