Press "Enter" to skip to content

Leveringskosten

Uw energierekening bestaat niet alleen uit kosten voor stroom en gas, maar ook uit belastingen en leveringskosten. Leveringskosten bestaan uit gedeeltelijk een vast bedrag per maand en gedeeltelijk een variabel bedrag. Circa een vijfde van de rekening bestaat uit netbeheer- en meterkosten.

De vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten zijn kosten die u altijd betaalt, ondanks het energieverbruik. Ook als u dus helemaal geen gas en stroom afneemt, betaalt u deze kosten. De vaste leveringskosten kunnen per kwartaal, half jaar of per jaar worden betaald aan uw energieleverancier. Als u energie vergelijken gaat, is het daarom ook raadzaam om te kijken naar deze kosten. Dat kan namelijk verschillen per leverancier.

Variabele leveringskosten

De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van uw energieverbruik. Dat wordt per kWh m3 stroom of gas verrekend. Indien u kiest voor een vast tarief, kunnen deze tarieven gedurende de looptijd van het contract niet wijzigen. Heeft u echter gekozen voor een variabel energiecontract? Dan kan het tarief per 1 januari en per 1 juli wijzigen. De tarieven kunnen zowel omlaag als omhoog. Het wordt vaak aangeraden om te kiezen voor een vast tarief. Dat is over het algemeen voordeliger.

Houd er rekening mee dat de vaste tarieven na afloop van uw contract vaak worden omgezet tot een, doorgaans hoger, variabel tarief. Om die reden is het ook verstandig om over te stappen, wanneer u beschikt over een contract voor onbepaalde duur.

Indien u ook gas afneemt, is er nog een extra variabele toeslag van toepassing: de regiotoeslag gas. De kosten zijn variabel, omdat het namelijk verschilt per woonplek. De afstand tot de gascentrale is namelijk leidend voor deze prijs. Hoe verder u van deze plek afwoont, hoe hoger het tarief is.

Enkel- en dubbeltarief

Daarnaast geldt er in sommige gebieden ook nog een enkel- en dubbeltarief. Bij een enkeltarief heeft u altijd een vaste prijs. Bij een dubbeltarief heeft u twee soorten tarieven: een daltarief en een normaaltarief. Het daltarief is lager gedurende de weekenden en doordeweeks van 23.00 tot 07.00 uur. In het zuiden van Nederland, in de meeste gedeelten van Noord-Brabant en Limburg, gaat het daltarief al in om 21.00 uur. U kunt voor uzelf nagaan wanneer een enkel- of dubbeltarief voor u verstandig is. Als u bijvoorbeeld veelal uw wasjes draait in het weekend en doordeweeks overdag weinig thuis bent, is een dubbeltarief vaak voordeliger.

Besparen op leveringskosten

De leveringskosten worden bepaald door uw energieleverancier. Vindt u dat u momenteel teveel betaald voor uw energierekening? Dan kunt u er ook voor kiezen om over te stappen naar een andere energieleverancier. U kunt dan weer profiteren van welkomstaanbiedingen en –kortingen. Bij voorkeur kiest u altijd voor een jaarcontract, zodat u ieder jaar weer kunt profiteren van diezelfde aanbiedingen. Wilt u ook graag besparen? Start dan direct met energie vergelijken!

Heeft u nog meer vragen over de leveringskosten en/of hoe u daarop kunt u besparen? Stuur ons dan gerust een bericht via het contactformulier op onze contactpagina. Op werkdagen zijn wij van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar. Stuur uw vragen en/of opmerkingen bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat we u zo uitgebreid mogelijk kunnen helpen.