Press "Enter" to skip to content

Netbeheer- en transportkosten

Voor zowel de aanleg als het onderhoud van kabels en leidingen worden kosten in rekening gebracht. Dit zijn de zogeheten netbeheerkosten. Onder andere de huur van uw meter is ook meegerekend in deze kosten.

Deze kosten vindt u eenvoudig terug op uw energierekening. Iedere energieleverancier is verplicht om deze gegevens apart te vermelden op de factuur. Alle betalingen verricht u dan ook rechtstreeks aan uw energieleverancier, wie het vervolgens weer afdragen aan de netbeheerder.

Welke netbeheerkosten zijn er?

Er zijn verschillende netbeheerkosten die in rekening worden gebracht. Deze zijn op te splitsen in drie varianten: transportkosten, meetdienst en het capaciteitstarief.

Transportkosten

De transportkosten bestaan uit de kosten die gemaakt worden om stroom en gas naar de meterkast te krijgen.

Meetdienst

De meter in uw meterkast is niet uw eigendom. Het is en blijft namelijk altijd eigendom van de netbeheerder en daarvoor betaalt u huur. De netbeheerder heeft dit apparaat nodig om te kunnen meten hoeveel stroom en gas u verbruikt. Deze gegevens worden vervolgens doorgegeven aan uw energiemaatschappij. Op basis daarvan wordt uw energierekening vastgesteld.

Capaciteitstarief

Dit is het tarief dat heeft te maken met de capaciteit die u verbruikt middels uw stroom- en gasaansluiting. Over het algemeen hebben de meeste huishoudens een 3×25 ampère voor stroom. Gas wordt aangesloten op een G6-aansluiting.

Hoe worden deze kosten bepaald?

Deze kosten worden bepaald door de netbeheerder. Echter is het zo dat er een bepaald plafond is in de kosten. Zo mag het niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Het is niet de overheid die dit bepaalt, maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze instelling bepaalt het plafond voor alle netbeheerders in Nederland.

Zakelijke netbeheer- en transportkosten

Hebt u een eenmanszaak (zzp-onderneming) of heeft u een midden- of kleinbedrijf (MKB)? Ook in dat geval betaalt u ‘gewoon’ netbeheer- en transportkosten. Wel zijn er regelingen met betrekking tot de capaciteit van uw stroom- en gasaansluiting. Indien u veel gas en stroom verbruikt, kunt u een andere aansluiting krijgen.

Aantal netbeheerders in Nederland

Er zijn momenteel zeven netbeheerders in Nederland, namelijk: Liander, Coteq, Enduris, Enexis, Rendo, Steden en Westland. De netbeheerders rekenen allemaal verschillende kosten voor de gas- en stroomaansluiting. U heeft niet de mogelijkheid om zelf een netbeheerder uit te kiezen. Dat is namelijk locatieafhankelijk. Wel kunt u besparen op de leveringskosten. Dat wordt namelijk bepaald door uw energieleverancier. Energie vergelijken kan om die reden ook erg aantrekkelijk zijn.