Press "Enter" to skip to content

Overstappen van energieleverancier

Wilt u graag overstappen van energieleverancier, om zodoende te besparen op uw energierekening? Dat is een verstandige keuze, want door de overstap kunt u enkele honderden euro’s per jaar besparen.

Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?

Wanneer u precies kunt overstappen van energieleverancier, is afhankelijk van uw huidige contract. Indien u beschikt over een contract voor onbepaalde duur, kunt u overstappen wanneer u maar wilt. Indien u echter nog beschikt over een contract voor bepaalde duur, kan dat niet zomaar. U riskeert namelijk een overstapboete, indien u te vroeg overstapt. Pakt daarom altijd uw huidige contract erbij. Als deze binnen zes weken afloopt, kunt u alvast starten met energie vergelijken. Binnen deze periode van zes weken heeft u namelijk nog te maken met de wettelijke bedenktijd van 14 dagen en de wettelijke opzegtermijn van een maand.

Hoeveel kan ik besparen bij de overstap?

Overstappen van energieleverancier kan u veel geld opleveren. U kunt namelijk veel geld besparen op uw vaste lasten. Energieleveranciers zijn immers alleen maar druk bezig met het binnenhalen van nieuwe klanten. Dat probeert men zoveel mogelijk door hoge kortingen en welkomstaanbiedingen te geven. Bestaande klanten krijgen daarentegen vaak slechts alleen een kleine verlengingsbonus. Door te kiezen voor een jaarcontract en door vervolgens jaarlijks over te stappen, bespaart u veel geld op uw energierekening. Bedragen kunnen uiteenlopen tussen de 285 en 450 euro per jaar. Dat is mooi meegenomen met slechts een administratieve wijziging.

kosten besparen op uw energierekening

Vergelijken met de energievergelijker

Met behulp van onze handige energievergelijker kunt u gemakkelijk en snel diverse energiemaatschappijen met elkaar vergelijken. U kunt verschillende gegevens invoeren in de vergelijker. Zo kunt u onder aangeven waar u woont, hoeveel u verbruikt, of u wilt kiezen voor duurzame energie, de looptijd van het contract en of u een voorkeur hebt voor een vast of variabel tarief. Hieronder beschrijven we de verschillende opties.

Woonplaats en verbruik invoeren

Op basis van uw woonplaats en verbruik kan de vergelijkingstool worden gepersonaliseerd. Deze kunt invoeren in de linkerkolom. Indien u uw verbruik niet weet, kunt u ook aangeven wat uw gezinsgrootte is. Op basis daarvan wordt er een schatting gemaakt. Deze gegevens worden veilig verstuurd via een beveiligde verbinding en worden niet voor andere doeleinden gebruikt.

Duurzame leverancier uitkiezen

Optioneel kunt u kiezen voor een duurzame leverancier. Zo kunt u selecteren dat u alleen een duurzame energieleverancier wilt of kunt u specifiek kiezen voor stroom van zonnepanelen of windmolens. Ook heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor ‘alle groene stroom uit Nederland’. Tot slot heeft u nog de keuze om te kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Dat houdt in dat er bomen worden geplant om de CO2-uitstoot te compenseren. Tevens wordt er geïnvesteerd in duurzame projecten voor de verdere ontwikkeling van groen gas.

Looptijd contract uitkiezen

Als u wilt overstappen van energieleverancier, is het altijd verstandig om te kiezen voor een jaarcontract. Door jaarlijks over te stappen bespaart u namelijk het meeste geld. In verhouding profiteert u in dat geval het meeste van de welkomstaanbieding of cashbackkorting. Bij een direct opzegbaar contract krijgt u geen welkomstaanbieding of cashbackkorting. In het geval van een driejarig contract, profiteert u gemiddeld gezien minder. Wel is het belangrijk, indien u kiest voor een jaarcontract, dat u na een jaar weer overstapt naar een nieuwe energieleverancier. Uiteraard kunt u dan nogmaals onze vergelijkingstool raadplegen. Vergelijken is helemaal kosteloos.

Energietarief uitkiezen

Tot slot kunt u nog kiezen voor een bepaald energietarief. U heeft de keuze uit een vast of variabel tarief. Over het algemeen is een vast tarief de verstandigste keuze. In dat geval weet u namelijk precies wat u betaalt gedurende uw contractperiode. Bij een variabel tarief is dat niet zo: het tarief kan wijzigen per 1 januari en per 1 juli. Of dit stijgt of daalt, is afhankelijk van de olieprijs.

Houd er rekening mee dat het vaste energietarief na afloop van uw contract vaak wordt omgezet tot een variabel tarief. Dat is over het algemeen ook duurder. Om die reden is het ook verstandig om over te stappen, indien u beschikt over een contract van onbepaalde duur.

Handige overstapservice

Als u wilt overstappen van energieleverancier, hoeft u in principe alleen maar uw gegevens in te voeren op de website van de nieuwe energieleverancier. De overstap wordt verder helemaal voor u geregeld. U hoeft uw oude contract dus ook helemaal niet op te zeggen. Het enige waar beide energieleveranciers nog om vragen, zijn de meterstanden. Deze heeft de oude energiemaatschappij nodig voor de eindafrekening, terwijl de nieuwe energieleverancier dat nodig heeft voor de vaststelling van het maandbedrag. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u zonder gas of stroom komt te zitten. De contracten lopen namelijk naadloos in elkaar over. Vandaar dat men vaak ook wel spreekt over een administratieve wijziging (waar u uiteraard veel geld mee bespaart).

Hulp nodig met overstappen van energieleverancier?

Wilt u graag overstappen van energieleverancier, maar heeft u nog vragen over onze website of over de vergelijkingstool? Dan helpen wij u natuurlijk graag. Stuur ons daarvoor gerust een bericht via het contactformulier op onze contactpagina. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. Stuur uw vragen en/of opmerkingen bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat we u zo uitgebreid mogelijk kunnen helpen.